Volgens de techniekfilosoof Günther Anders (1902-1992) is de mens zo ongeveer een achterhaald verschijnsel aan het worden. Dat merken we maar al te goed door de schaamte die ons overvalt als we geconfronteerd worden met apparaten die veel beter presteren en geruislozer werken dan wij. De opmars van de apparaten lijkt onstuitbaar. Zelfs het echtelijke bed, lijkt te zijn ingenomen door apparaten die veel sneller en zonder gezeur de gebruiker de eindstreep doen halen. Het lijkt de uitkomst van de voortschrijdende ontzieling van de mens en de toenemende bezieling van de apparaten.

Descartes zag in levende honden niet meer dan een zielloos mechanisme. De makers van de robothond Aibo, geproduceerd door Sony, weten maar al te goed dat het kunstdier vertederende gevoelens oproept. De eigenaar gaat denken dat het ding echt leeft. Dat er een unieke geest schuilt in zijn kunststoffenkop. De roboticus David Levy promoveerde op dit onderwerp. Bewustzijn, emoties en persoonlijkheid zijn zo te simuleren dat ze niet van echt zijn te onderscheiden. Als iemand zich gedraagt als een levend wezen, nemen we aan dat het bewustzijn kent. Zo kijken we naar de buren (ze zullen wel iets denken) maar ook naar robots. Met het grootste gemak schrijven we aan dergelijke apparaten een ziel toe. En daarmee worden ze een concurrent van de mens.

Niet in de laatste plaats omdat robots binnenkort ook qua uiterlijk niet meer van mensen te onderscheiden zijn. Huid, haar, spieren, stem en andere onderdelen kunnen perfect worden nagemaakt. Bij het Amerikaanse bedrijf Abyss creations kun je een pop bestellen die het evenbeeld vormt van je ex. Mensen zullen verliefd worden op robots, voorspelt Levy. Je kunt het zien in de thriller Ex Machina waarin Alicia Vikander het robotmeisje Ava speelt. Anno 2015 speelt een mens een robot, dat kan echter gaan veranderen. In de film wordt ook gesuggereerd dat de maker seks heeft met zijn robotdames. Vrijen volgt in feite een bepaalde routine, aldus robotdeskundigen. Robots zullen zo geprogrammeerd kunnen worden dat ze leren om die te perfectioneren, aldus Levy. Je hoeft maar een vibrerende ring in te bouwen en je hebt een seksrobot.

Nu ben ik nog nooit een vrouw tegengekomen met een dergelijk intiem mechaniek. Maar dat kan aan mij liggen. Mannen opgepast dus: als je iets voelt trillen in de vrouwelijke onderbuik, vraag je dan af met wie je te maken hebt. Mogelijk is je vriendin een robot. Een soort opwindbeest. Net als je hond. Zelfs wat de liefde betreft zullen we het afleggen tegen de machine. In de beslotenheid van de slaapkamer zullen we ons schamen voor ons onhandige geklungel, tegenover de perfecte minnares die onvermoeibaar de liefde zal bedrijven. Hopelijk houden we nog wel het biologische alleenrecht op de voortplanting.

Uiteindelijk stelt de robot ons de vraag: wat is de mens? Goed om onszelf opnieuw te definiëren. Niet als een gebrekkige robot, maar als het creatieve brein erachter.

Disclaimer: deze Filosofische Bijsluiter is tot stand gekomen door menselijke denkwerk.

 

Deel deze Filosofische Bijsluiter