Jouw weg

Ontdek je verhaal

Jouw keuze

The Story of your Life

Het maakt uit hoe je terugkijkt op wat je hebt gedaan. Zijn het keuzes geweest die je hebt gemaakt of is het leven je eenvoudigweg overkomen? Is tegenslag iets waar je van hebt geleerd of de werking van het noodlot? Wie je bent spreek uit het verhaal dat je over jezelf vertelt. De Franse filosoof Paul Ricoeur noemt dit: ‘narratieve identiteit’. De persoon zelf is de auteur van zijn verhaal. Het houdt in dat je je niet verschuilt achter excuses. Jij staat achter jouw levensverhaal.

Twee mensen kunnen hetzelfde meemaken en er een ander verhaal over vertellen. Dat maakt jouw verhaal uniek. Het is geen opsomming van feiten, maar een persoonlijke interpretatie. Het maakt jouw belevingswereld zichtbaar en ook merkbaar door de sfeer die je als verteller oproept.

Vind je het moeilijk om over jezelf te vertellen? Bewonder je anderen die moeiteloos een anekdote inbrengen? Lacht niemand als jij een grap verteld? Of neemt niemand je serieus als je serieus wilt zijn?

In Story Telling Coaching ga ik na welke verhaalelementen je toepast en hoe je non-verbale communicatie uitwerkt op de luisteraar. Ik kan je vanuit mijn ervaring als regisseur en Stand Up Storyteller heel nauwgezet feedback geven. Daarbij let ik op de metaforen die je gebruikt, de structuurkenmerken van je verhaal en gebruik ik de bewegingsanalyse van Rudolf Laban om je lichaamstaal in kaart te brengen.

Daarbij gaat het niet alleen om het polijsten van een goed verhaal over jezelf. Je kunt in Story Telling Coaching leren om veel wendbaarder in te spelen op het verhaal van de ander. Daarmee ontwikkel je een vaardigheid die het vertellen overstijgt. Je leert een innerlijke houding waarbij je het verhaal van de ander accepteert zonder jezelf te verliezen. Of omgekeerd: je eigen verhaal terug te pakken wanneer anderen hun verhaal ongevraagd inpluggen.