Sjaak over Sjaak

Ik ben opgegroeid in een huis dat mijn vader zelf had gebouwd. Hij was timmerman en later leraar bouwkunde, dus hij wist alles van huizen. Het lag dan ook voor de hand dat ik aan de TH Delft techniek ging studeren. Hoewel het creatieve aspect van het Industrieel Ontwerpen mij wel aansprak, merkte ik dat spullen mij minder interesseerden dan mensen. In 1984 besloot ik het roer om te gooien. Ik vertrok naar Denemarken, volgde in Aarhus een alternatieve theateropleiding – en werd die zomer aangenomen aan de HKU Theater en Drama in Utrecht. Het persoonsgerichte werken sprak me daarbij het meeste aan. In dat jaar werd ik ook nog eens verliefd op Angèle, waarmee ik vanaf dag één samen ben.

Na mijn diplomering verhuisden we naar mijn geboorteplaats Vlissingen en ik vond precies het werk waar mijn interesse lag. Gedurende 20 jaar werkte ik met volwassenen aan de HZ-University waarbij mijn takenpakket verschoof van drama naar communicatievakken, zoals gespreksvaardigheden, conflicthantering agressietraining en groepsdynamica vanuit De Roos van Leary.

Angèle zette ondertussen in Vlissingen haar eigen Gestalttherapie praktijk op, zij was de eerste in Zeeland in die jaren. Ik volgde een soortgelijke opleiding en in 2006 maakte ik de overstap van het onderwijs naar het werken als ZZP’ er binnen een maatschap met Angèle. Daarin richtte ik mij hoofdzakelijk op relatieweekenden: een intensieve time-out waarin partners kunnen uitzoeken wat ze (nog) voor elkaar betekenen – in die jaren een nieuw concept in Nederland. Mijn ervaring met WorkLife Coaching is van hieruit ontstaan: regelmatig zochten cliënten mij op om individueel verder te praten over de invloed van hun relatie op hun werk en andersom.

Op de theateracademie voelde ik mij een vis in het water tijdens spel- en vertelimprovisaties. Ik richtte in 1990 de Stichting Drama-activiteiten op en speelde als pantomime-clown en Stand-Up Storyteller voor groepen kinderen en volwassenen.

Hoewel ik aanleg heb voor B-vakken en techniek, ligt mijn hart meer bij het vertellen en schrijven van verhalen, vakliteratuur en zelfhulpboeken. Bij verschillende uitgeverijen (Boom, Acco, BBNC) publiceerde ik titels over drama, metaforen en relaties. Ook publiceerde ik een tweetal kinderboeken (uitgeverij Facet)

Voor meer diepgang, ben ik in 2004 gestart met een deeltijdstudie filosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daar heb ik veel geleerd van met name Ger Groot en Jos de Mul. Ik studeerde af bij de vakgroep wijsgerige antropologie, waar techniekfilosofie een belangrijk onderzoeksveld vormt. Zo was ik toch weer teruggekeerd bij techniek, ditmaal om de relatie tussen mens en techniek te onderzoeken. Met success: mijn masterthesis Liefde in digitale tijden – over de invloed van het internetdaten op het denken over liefde en relaties- werd bekroond met de Leo Polak scriptieprijs van de Universiteit voor humanistiek in Utrecht. Het onderwerp leefde en ik werd uitgenodigd voor diverse interviews in wetenschapsprogramma’s (NOS radio Pavlov) en opiniebladen (Elsevier, Opzij). Door de NTR werd ik vervolgens gevraagd om hierover een lezing te verzorgen. Zo kwamen de docent, theatermaker en filosoof samen. Een combinatie die ik graag verder wil ontwikkelen door het geven van theatercolleges – een opkomend genre waarbij entertainment en inhoud samen gaan.

Mijn nieuwste studie-onderwerp is gericht op wat ik noem: de presentatie maatschappij. Ik analyseer de persoon die naar voren komt uit de Personal Branding literatuur en vraag me af wat het in de praktijk inhoudt om aan deze eisen te voldoen.