Zijn persoonlijke relaties te koop? Die kant gaat het wel op, lijkt het. We betalen graag voor coaches, mentoren en therapeuten die ons steunen op onze levensweg. Wat te denken van het inhuren van een vriend? Ook daar raken we mogelijk in de toekomst aan gewend. Betalen voor seks schijnt een van de oudste gebruiken van de wereld te zijn. Betalen voor vriendschap is echter nieuw en wat het met zich meebrengt is langduriger en misschien wel ingrijpender dan het acteerwerk van een prostituee.

Op Rent-a-friend.com kun je (ook in Nederland) een vriend of vriendin inhuren – niet voor seks overigens. Je betaalt iemand een uurtarief (10-20 euro) waarna zij of hij jou de stad laat zien, meeneemt naar een disco of andersom: als gezelschapsdame of -heer meegaat naar de bruiloft van je broer of je ouders met een bezoek vereert. Ook kun je worden geïntroduceerd in het persoonlijke vriendennetwerk; sommige freelancers op Rent-a-friend bieden dit expliciet aan.

Vooral dit laatste lijkt me toch wat ongemakkelijk. Dat de ingehuurde vriend fungeert als een stadsgids of tolk kun je nog plaatsen. Het komt overeen met de begeleiding van een personal coach, waarbij het draait om de persoon van de klant. Wanneer je echter iemand inhuurt die jou toelaat tot zijn vrienden- of familiekring is er geen sprake van gastvrijheid, maar van een betaalde dienst. De vriendelijke ontvangst die je ten deel valt kan nooit los gezien worden van de commerciële bijbedoelingen. Ook al wordt met stelligheid het tegendeel beweerd.

Anders dan bij de persoonlijke dienstverlening draait het niet om de persoon van de klant, maar om de persoon van de aanbieder. De anonieme klant wordt toegelaten tot het sociale, culturele en intieme kapitaal van de instant-vriend. Omdat we vriendschap (tot op heden) opvatten vanuit een ander relationeel model, blijft deze service ‘vreemd’ overkomen. Ook wanneer we het woord ‘vriend’ in Rent-a-friend niet al te letterlijk nemen, blijft gastvrijheid iets wat wordt gegeven en wat niet kan worden gekocht. Het is gebaseerd op wederzijdse sympathie. Voor een vriendendienst hoef je dan ook niet te betalen. Hooguit moet je zorgen voor een tegenprestatie zodat je niet meer ‘in het krijt’ staat.

 

 

Deel deze Filosofische Bijsluiter